Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor och generella svar med hänvisning till regelverket. För individanpassade svar, kontakta Studentombudet eller din studentkår.

Jag förstår inte varför jag har fått det betyget jag har fått. Vad kan jag göra?

Det är examinatorn som fattar beslut om betyg. Det står följande i Rättighetslistans* punkt 5.8:

“Universitetet ansvarar för att en genomgång av provet tillhandahålls i anslutning till att betyg meddelas efter ordinarie provtillfälle. Genomgången av ordinarie prov och salsprov bör företrä desvis vara muntlig och schemalagd. För stora kurser med många studenter får andra överenskommelser göras i samråd med studentkår”. Ifall det inte har funnits ett schemalagd genomgång kan man också själv fråga examinatorn för motivering. TIll exempel Universitetskanslersämbetet skriver i Vägledning: Rättssäker examination, fjärde upplaga, att “Även ett skriftligt lösningsförslag med möjlighet att kontakta examinatorn för kompletterande upplysningar är en tillfredsställande lösning.” (s.82).

*Fakulteter kan ha beslutat om undantag för vissa punkter i Rättighetslistan. Gärna läs de beslutade undantag.

Jag fick underkänt och vill överklaga mitt betyg. Hur gör jag det?

Du kan inte överklaga beslut om betyg. Däremot, om du har tagit del av motiveringen, såsom diskuterats ovan, och du anser att betyget är uppenbart oriktigt, har du möjlighet att begära omprövning.

Det står följande i Högskoleförordning (1993:100), kapitel 6, 24§: “Finner en examinator att ett beslut om betyg är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning, skall han eller hon ändra beslutet, om det kan ske snabbt och enkelt och om det inte innebär att betyget sänks.”

Jag har blivit underkänd två gånger av samma lärare. Får jag byta examinator?

Det står följande i Högskoleförordningen (1993:100) kapitel 6, 22 §: “En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det.”

Vi hade tenta för fyra veckor sedan, och jag har inte fått betyget på Ladok än. Vad gäller?

Det står följande i Rättighetslistan:

“2.4 När examinator har beslutat om en students examinationsresultat eller betyg har institutionen skyldighet att skyndsamt, dock senast 15 arbetsdagar efter provtillfället, meddela studenten resultatet.

Det bör ta högst fem arbetsdagar från det att studenten har meddelats om betyget till dess att betyg har registrerats i studiedokumentationssystemet Ladok. Studenten ska meddelas resultatet senast tio arbetsdagar före omexaminationstillfället.

För provtillfällen med fler än 200 skrivande ska resultat meddelas studenten senast 22 arbetsdagar efter provtillfället. För provtillfällen med fler än 700 skrivande ska resultat meddelas studenten senast 30 arbetsdagar efter provtillfället. Studenten ska dock meddelas resultatet senast tio arbetsdagar före omexaminationstillfället.”

Vi hade en salstentamen där jag deltog. Nu berättar examinatorn att hen inte kan hitta min tenta. Behöver jag ta om tentan om universitetet har tappat bort mitt prov?

Universitetet måste ha underlag för att kunna ta ett beslut om betyg. Det står följande i Rättighetslistan:

“5.12 Om universitetet bär skulden till att ett skriftligt prov försvunnit ska ett nytt prov erbjudas inom en vecka efter det att provet kan konstateras vara borta, om studenten inte begär att provet för läggs vid senare tillfälle. Studenten ska inte behöva vänta till nästa ordinarie provtillfälle.”

Jag skriver min masteruppsats nu och upplever att relationen mellan mig och min handledare inte fungerar så bra. Får jag byta handledare?

Det är bra att börja med att fundera på vad det är som inte fungerar och om det går att ha ett samtal med handledaren om det. Det står följande i Rättighetslistan: "6.6 Universitetet ska tillmötesgå en students begäran om prövning av handledarbyte. Om särskilda skäl talar för det ska studenten få byta handledare.”

Läs mer om vilka rättigheter du har i Rättighetslistans kapitel 6: SJÄLVSTÄNDIGT ARBETE (EXAMENSARBETE).

Min handledare tyckte om min uppsats och sade att det skulle gå bra, och jag förväntade mig ett högt betyg. Examinatorn underkände mig. Kan jag överklaga?

Det är examinatorn som beslutar om betyg och det går inte att överklaga betygsbeslut.

Det står följande i UKÄ:s Vägledning: Rättssäker examination, fjärde upplaga, s.111:

“Det är viktigt att handledarens och examinatorns syn på vilka krav som ska ställas på ett examensarbete inte skiljer sig åt för mycket. Tydliga kriterier för bedömningen och en kontinuerlig dialog mellan handledaren och examinatorn är exempel på åtgärder för att förhindra att sådana situationer uppkommer. En examinator är dock inte skyldig att sätta ett godkänt betyg bara för att handledaren har gett klartecken för examensarbetet. Det är också viktigt att examinatorns respektive handledarens olika roller klargörs för studenterna.”